Persoonlijk advies door een professional
Gratis verzending vanaf €55
 Gegarandeerde tevredenheid
Eerlijke en hoogwaardige producten
Persoonlijk advies door een professional
Gratis verzending vanaf €55
Gegarandeerde tevredenheid
Eerlijke en hoogwaardige producten

Omega-3 en Omega-6

Over Omega 3 en Omega 6 vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als n-3-vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), een plantaardig omega 3-vetzuuren  eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), zijn vooral bekend als visvetzuren. (ALA), valt onder de  essentiële vetzuren. DHA en EPA kunnen door het lichaam worden gesynthetiseerd. De omzetting van ALA in EPA en DHA verloopt bij de meeste mensen echter moeilijk.
Ook Omega 6 vetzuren spelen een rol in ons lichaam. Omega 6-vetzuren worden ook wel gamma-linoleenzuur of GLA genoemd. Ze maken deel uit van de groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Aan omega 3-vetzuren worden positieve eigenschappen toegeschreven in het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Omega 3-vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling.
Omega 6-vetzuren zijn de bron van vele vitale stoffen, waaronder prostaglandines. Ze zijn te vinden in het celmembraan. Verder dragen Omega 6-vetzuren dragen bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Echter de verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren is uiterst belangrijk!!!!

Beide zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus via onze voeding binnen krijgen. Daarom noemen we ze essentiële vetzuren. Door onze hedendaagse dikwijls bewerkte voeding krijgen we  Omega-6 vetzuren in veel te hoge mate binnen en omega-3 eigenlijk nog maar amper. Omega-3 is plantaardig (o.a. noten en zaden) voorhanden, maar de belangrijkste omega-3 vetzuren, de zogenaamde EPA en DHA zijn met name afkomstig uit (vette) vis. Er wordt beweerd dat omega 3 de ontstekingen op celniveau remt terwijl wanneer je teveel omega 6 binnenkrijgt, dit zuur ontstekingen stimuleert wat tot allerlei klachten kan leiden zoals astma, reuma, artrose, eczeem en oedeem. Ook rood vlees bevat arachidonzuur. Het is daarom uiterst belangrijk een goede verhouding omega 3 en omega 6 in ons bloed te hebben!

Bronnen van omega 3-vetzuren

ALA is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken en je dit vetzuur via de voeding binnen moet krijgen. Vooral lijnzaadolie bevat veel ALA. ALA komt verder ook voor in raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige (dieet)margarines. In vlees zitten kleine hoeveelheden ALA evenals in groene bladgroenten. EPA en DHA staan bekend als visvetzuren maar kunnen ook uit andere voedingsmiddelen gehaald worden. Vis is de belangrijkste bron. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.
Eieren en sommige vleessoorten leveren EPA en DHA. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte veevoer. Het lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA. Dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. Het is dus belangrijk Omega 3 supplementen in de juiste verhouding