Persoonlijk advies door een professional
Gratis verzending vanaf €55
 Gegarandeerde tevredenheid
Eerlijke en hoogwaardige producten
Persoonlijk advies door een professional
Gratis verzending vanaf €55
Gegarandeerde tevredenheid
Eerlijke en hoogwaardige producten

Nitric Oxide (NO – Stikstofmonoxide)

Wat is Nitric Oxide?

Nitric Oxide (-NO- ofwel stikstofmonoxide, hier verder Nitric Oxide genoemd) wordt door bijna elke cel in het menselijk lichaam geproduceerd. Het is een van de belangrijkste moleculen voor de gezondheid van de bloedvaten. Nitric Oxide is een vaatverwijdende stof die helpt de spieren van de bloedvaten te ontspannen, waardoor de bloedvaten wijder worden. Daarom verbetert de bloedcirculatie en verlaagt het de bloeddruk en speelt het ook een belangrijke rol in andere lichaamsfuncties die de mitochondriale werking (mitochondriën zijn de energiefabriekjes van een cel) en de bloedplaatjesfunctie regelen.

Nitric Oxide synthese vindt plaats door middel van oxidatie, met het aminozuur L-Arginine als de belangrijkste voorloper. Dit aminozuur wordt omgezet tot Nitric Oxide door de werking van de Nitric Oxide-synthase-enzymen.

Daarnaast kan L-Citrulline ook een secundaire Nitric Oxide donor zijn, omdat het kan worden omgezet in L-Arginine. Nitraat en nitriet produceren ook effectief Nitric Oxide. Deze anionen kunnen in het lichaam worden gereduceerd tot Nitric Oxide en andere bioactieve Nitric Oxiden.


Het continu en gecontroleerd genereren van Nitric Oxide is van essentieel belang voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Verminderde productie en/of biologische beschikbaarheid van Nitric Oxide is een van de eerste tekenen van het begin en de voortgang van vele ziekten en aandoeningen.

De productie van Nitric Oxide uit L-Arginine door middel van Nitric Oxide-synthase enzymen is één van de meest complexe reacties in het lichaam. Als gevolg daarvan zijn er veel stappen in het traject die kunnen worden beïnvloed en die uiteindelijk leiden tot verminderde Nitric Oxide productie.

Eenmaal geproduceerd is de halfwaardetijd van Nitric Oxide zeer kort en kan door verschillende oorzaken snel verminderen, waardoor de halveringstijd nog verder wordt verkort en het niet meer in staat is om haar functies uit te voeren. Het is een wonderbaarlijke prestatie dat dit kortstondige gas verantwoordelijk is voor zoveel vitale cellulaire acties.

Recente studies laten zien dat Nitric Oxide betrokken is bij de ademhalingscyclus door de rode bloedcellen te helpen de zuurstof die ze naar de weefsels van het lichaam dragen, vrij te geven. Dit draagt bij tot het versterken van het immuunsysteem.

Endotheel disfunctie, (endotheel is de ééncellige binnenbekleding van onze bloedvaten) of het verlies van Nitric Oxide productie, is de voorloper van de progressie van chronische ziekten. Nitric Oxide wordt door de wetenschappelijke gemeenschap erkend als één van de meest essentiële moleculen die door het lichaam worden geproduceerd.


Achtergrond van Nitric Oxide en de rol in het lichaam

Nog maar enkele decennia geleden besteedden wetenschappers en onderzoekers aandacht aan de rol van Nitric Oxide in het lichaam. Het was bekend dat mensen kleine hoeveelheden van deze chemische verbinding uitademen, maar de moleculen zijn zo klein en kortstondig (met een halfwaardetijd van een enkele seconden) dat haar rol in de cellulaire activiteiten niet werd herkend.

Dit veranderde in de jaren negentig, toen het belang van Nitric Oxide als chemische boodschapper bij alle zoogdieren werd bestudeerd. De ontdekking van de functies en de route van Nitric Oxide is als gezegd één van de belangrijkste bevindingen in de geschiedenis van de cardiovasculaire geneeskunde. In 1992 werd Nitric Oxide door de American Association for the Advancement of Science uitgeroepen tot de

"MOLECULE van het JAAR ".

Haar fysiologische betekenis werd officieel erkend in 1998 toen een Nobelprijs werd toegekend aan drie wetenschappers, Louis J. Ignarro (BS-MD-PhD), Robert Furchgott (BS-MD-PhD) en Ferid Murad (BS-MD-PhD), die de rol van de molecule in het cardiovasculaire systeem ontdekten, vooral hoe het de bloedvaten gezond houdt en de bloeddruk reguleert.

De Nobelprijscommissie merkte op: "De signaaloverdracht door een gas dat door één cel wordt geproduceerd, dat door membranen dringt en de functie regelt van een andere cel, vertegenwoordigt een geheel nieuw principe voor de signalering in biologische systemen".

De Nitric Oxide productie blijkt sindsdien ook belangrijk te zijn in vele andere lichaamssystemen, zoals het immuunsysteem en het zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Het voorkomt ook het ontstaan van veel chronische aandoeningen en ziekten zoals chronische ontstekingen, erectiestoornissen en kanker. Dit heeft ertoe geleid dat onderzoekers zich richten op het verhogen van Nitric Oxide als onderdeel van het doel bij het structureren van medische therapieën.

De ontdekking van de Nitric Oxide route wordt erkend als een belangrijke vooruitgang en heeft geleid tot belangrijke ontwikkelingen in vele klinische gebieden, met name de biotechnologie en de geneeskunde. Het onderhouden van de interne productie van Nitric Oxide en beschikbaarheid ervan zal een enorme invloed hebben op het gezondheidsmanagement en bij ziektepreventie.

Hoe werken Nitric Oxide boosters?

Nitric Oxide is een gas dat door het lichaam wordt gesynthetiseerd. Eén van belangrijkste functies is het bevorderen van vasodilatatie (uitzetten van de aders) of een verbeterde doorbloeding. Nitric Oxide wordt afgescheiden door de endotheel cellen, die de binnenwanden van de bloedvaten bedekken en die in wisselwerking staan met gladde spiercellen, waardoor ze zich kunnen ontspannen.


Deze bloedstroomregeling speelt een rol in vele lichaamsfuncties, waaronder het onderhouden van erecties en het controleren van de bloeddruk. Het is belangrijk om op te merken dat Nitric Oxide supplementen eigenlijk geen Nitric Oxide bevatten...

In plaats daarvan bevatten ze ingrediënten waaronder voedsel met een hoog waarde aan L-Arginine en L-Citrulline zoals Rode Spinazie, rode bieten, watermeloen, frambozen, bramen, stekelbessen, die ervoor zorgen dat het lichaam meer Nitric Oxide produceert.

Anderzijds worden de nitraten in ons voedsel omgezet in nitrieten welke verder omgezet worden in NO.

Hoe gebruikt het lichaam Nitric Oxide?

Er wordt beweerd dat veel supplementen het niveau van Nitric Oxide in het lichaam verhogen wat opmerkelijke voordelen biedt voor de gezondheid en de prestaties. Deze producten bevatten meestal ingrediënten zoals nitraat of de aminozuren L-Citrulline en L-Arginine om het Nitric Oxidegehalte te verhogen of te handhaven door de synthese ervan in de endotheelcellen te stimuleren.

Als Nitric Oxide vrijkomt uit de binnenste cellaag van de bloedvaten, het endotheel dan kalmeert het de vaten en behoudt het hun flexibiliteit, waardoor ze zich kunnen verwijden. De bloedstroom wordt gestimuleerd en de bloeddruk wordt gereguleerd. Bovendien heeft Nitric Oxide een ontstekingsremmende werking; het helpt de bloedplaatjes en de witte bloedcellen te controleren, waardoor het risico op het ontwikkelen van atherosclerose of plaqueopbouw wordt voorkomen. Met het ouder worden vindt er een daling plaats van de Nitric Oxide productie in het lichaam, waardoor de bloedvaten minder flexibel worden en eerder worden aangetast, wat vervolgens kan leiden tot hypertensie, ontstekingen in de bloedvaten en hartziekten.

In voedsel is nitraat te vinden in rode bieten en donker bladgroen zoals rode spinazie en rucola.

Bij consumptie zet het lichaam nitraat om in Nitric Oxide, wat er op haar beurt weer voor zorgt dat bloedvaten ontspannen en verwijden, waardoor de bloeddruk daalt. Net als van nitraten is van flavonoïde-extracten aangetoond dat ze de bloeddruk verbeteren. Flavonoïden hebben krachtige antioxidant effecten en zijn te vinden in veel groenten en fruit. Onderzoek heeft aangetoond dat flavonoïden niet alleen de productie van Nitric Oxide verhogen maar ook de afbraak ervan verminderen, waardoor hogere niveaus van het molecule beschikbaar blijven.

Hoe gebruik je een Nitric Oxide Supplement?

Neem eenvoudig 2 tot 4 Capsules van de Cardiaware in met water.

Er werden geen zoetmiddelen toegevoegd en de samenstelling van gebruikte kruidenmengsels werd gepatenteerd. Verder werd rode spinazie gebruikt wat tot 10 maal meer NO produceert dan rode bietpoeder!!

Veiligheid en bijwerkingen

Nitric Oxide supplementen zijn over het algemeen veilig als ze in de juiste doseringen worden ingenomen. Echter, een hogere dosis dan de aanbevolen hoeveelheid kan leiden tot maagklachten, diarree, donkere ontlasting en - urine. Dit is een onschadelijke bijwerking. Voor het nemen van eventuele supplementen om Nitric Oxide te verhogen, raadpleeg uw arts, diëtist of gezondheidsprofessional.

Gezondheidsvoordelen en gebruik van Nitric Oxide:

Verlaging van de bloeddruk pre-hypertensie is het klinische stadium wat leidt tot hypertensie,kan optreden wanneer de bloeddruk tegen de slagaderwanden constant te hoog is. Na verloop van tijd kan een hoge bloeddruk leiden tot gezondheidsklachten zoals hartziekten en nierfalen.

Naast dieet- en leefstijlverandering, kan Nitric Oxide een stimulerend effect hebben op de gezondheid van de mens. Suppletie toonde verbetering in de verlaging van de bloeddruk bij patiënten met prehypertensie en kan gunstig zijn voor de cardiovasculaire bescherming.

Met één enkele toediening van een oraal actief Nitric Oxide supplement (M3) werd acuut lagere bloedwaarde aangetoond en herstel van de endotheelfunctie bij patiënten met hoge bloeddruk.

Behandeling van Erectiele Disfunctie (ED).

Nitric Oxide speelt een belangrijke rol in de erectiele functie, omdat het nodig is voor het ontspannen van de spieren en bloedvaten in de penis.

Door een vernauwing en/of verminderde elasticiteit van de bloedvaten ontstaan er problemen met de bloedtoevoer naar de penis. Doordat er minder bloed naar de penis stroomt, vermindert de erectiekracht.

Deze ontspanning laat een verhoogde bloedstroom toe ‘om’ de kamers in de penis, die dan een erectie initieert en in stand houdt.

L-Citrulline is een aminozuur dat kan helpen bij de behandeling van erectiestoornissen door het verhogen van de productie van Nitric Oxide. Het bleek de hardheid van de erectie te verbeteren en is bewezen veilig te zijn en goed te verdragen.

Van 2 andere Nitric Oxide verhogende supplementen is aangetoond dat ze erectiestoornissen behandelen L-Arginine en (een plantextract gewonnen uit de dennenboomnaalden. In meerdere studies is aangetoond dat het nemen van L-Arginine en Pycnogenol samen een aanzienlijke verbetering laat zien in de seksuele functie bij mannen met ED (Erectiele Disfunctie)

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat mannen die lijden aan een erectiestoornis als gevolg van verminderde Nitric Oxide productie, een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten. Het is echter belangrijk op te merken dat de aandoening ook door andere medische en/of psychologische factoren kan worden veroorzaakt.

Bloedglucose niveau controleren

Mensen met diabetes-type 2 hebben een verminderde Nitric Oxide productie, wat in de loop van de tijd kan leiden tot schadelijke gezondheidsaandoeningen zoals hoge bloeddruk, nier- en hartziekten etc.

Supplementen die Nitric Oxide verhogen zijn een belangrijke onderdeel van de behandeling van diabetes en ziektepreventie. Een studie over diabetes-type 2 Patiënten die L-Arginine innamen, vertoonden een sterke toename van hun Nitric Oxide productie.

Deze toename bevorderde ook een verhoogde insulinegevoeligheid, waardoor de bloedsuikerspiegel verbeterde. In een ander onderzoek waar therapeutisch Nitric Oxide supplementen zijn ingezet is bij diabetici een versneld wondherstel geconstateerd.

Immuunsysteem Booster

Nitric Oxide is belangrijk als verdedigingsmolecuul tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers. Het reguleert ook de activiteit, de groei en de dood van veel soorten immuun- en ontstekingscellen. Bepaalde chemotherapiemedicijnen zorgen ervoor dat de cellen Nitric Oxide afscheiden om zo te zorgen dat apoptose, een proces waarbij kankercellen zichzelf vernietigen, plaatsvindt.

Nitric Oxide speelt ook een cruciale rol in verschillende neurologische processen. Verminderde Nitric Oxide productie kan de bloedstroom naar de hersenen verminderen, mogelijkerwijs de ontsteking verhogen en oxidatieve stress veroorzaken en dus leiden tot cognitieve problemen zoals depressie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

Hoe kiest u het juiste Nitric Oxide supplement?

Een goed supplement is beoordeeld door een team van medische professionals op:

ü Veiligheid

ü Doeltreffendheid

ü Juiste ingrediënten

Farmacokinetisch evaluatie (hoe ingrediënten worden geabsorbeerd, gedistribueerd, gemetaboliseerd en uitgescheiden na inname)

De bovenstaande voedingsstoffen leveren uw lichaam de grondstoffen die nodig zijn om uw eigen biobrandstof (Nitric Oxide), die essentieel is voor een optimale gezondheid en welzijn, te produceren.

Aangezien Nitric Oxide een korte levensduur heeft, moet de gebruiker de gezondheidsvoordelen ervan optimaliseren door maatregelen te nemen om de werking te ondersteunen.

Gelukkig kan de werkingsduur ervan worden verlengd door ervoor te zorgen dat uw lichaam een overschot aan antioxidanten heeft. Het is bewezen dat wanneer je L-Arginine, L-Citrulline, antioxidanten en de vitamines C, D3 en E (of voor de Citrus uitvoering vitamines C, D3, K2 en E) combineert, je een beter resultaat krijgt van het supplement.

Voor verdere beschrijving van de Cardiaware capsules en Rocketonic, onze NO booster, verwijzen we naar onze brochures.

Andere factoren die een Nitric Oxide supplement effectiever maken:

pH-balans en absorptie

Uw lichaam produceert Nitric Oxide in een alkalisch milieu. We hebben mineralen uit de oceaan toegevoegd om uw pH-waarde in evenwicht te brengen. Deze mineralen helpen ook bij een betere absorptie.

Nitrosigine™ is een eigen kruidenmengsel dat speciaal is samengesteld om u te helpen tot 60% meer van de voedingsstoffen te absorberen

Vul uw trainingsschema aan met Nitric Oxide voor:

Prestatieverbetering

Nitric Oxide is betrokken bij vele cel processen, waaronder de verwijding van het bloedvaten. Wijdere bloedvaten vergroten de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar werkende spieren tijdens de training, waardoor de oefenprestaties worden verbeterd.

Studies hebben aangetoond dat Nitric Oxide boosters effectief kunnen zijn bij het verhogen van het uithoudingsvermogen tijdens fysieke activiteit en algemene cardiovasculaire kracht. Een toename van Nitric Oxide de productie kan de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de actieve spieren verbeteren, waardoor de tolerantie voor lichaamsbeweging en het in werking treden van herstelmechanismen zullen versnellen.

Studies uitgevoerd met matig getrainde personen toonden aan dat Nitric Oxide donoren de tolerantie om aerobe en anaerobe oefeningen te kunnen doen, verbeterden en vermoeidheid verminderden.

Een Metabolisme Booster

Een studie naar het effect van de Nitric Oxide precursor L-Arginine op het glucosemetabolisme tijdens de inspanning, toonde aan dat degenen die de L-Arginine hadden genomen een significant hogere glucose vrijgave hadden. Dit betekent dat degenen die de L-Arginine hadden genomen, de beschikbare glucose in het lichaam sneller verbruikten naarmate de oefening vorderden en vervolgens het vetweefsel verbrandden.

Verlaging post-training Spierpijn en sneller Herstel

Nitric Oxide kan mensen helpen die een paar dagen nodig hebben om te herstellen na een zware inspanning/training. Een vertraagde spierpijn heeft de neiging te ontstaan na een intense of ongewone training/oefening. Nitric Oxide verhogende suppletie ondersteunt de hoeveelheid bloedstroom naar de weefsels door meer zuurstof en voedingsstoffen toe te laten naar de spieren, één van de primaire factoren in een sneller herstel na de training.

Door de verhoogde bloedstroom naar de spieren, ontstaat er een sneller herstel. Dit vertaalt zich in een frequentere oefensessies en dus betere resultaten.

In een studie waarbij Nitric Oxide supplementen werden ingenomen met daarbij één uur aanvullend op een afgewerkte oefensessie!, uitvoeren van zoveel mogelijk herhalingen op een platte barbell bankpers, werd gemeld dat er 40% minder spierpijn optrad één tot twee dagen ná de training.

Dit in vergelijking met degenen die een placebo supplement innamen.

Het beste halen uit het aanvullen met een Nitric Oxide supplement:

Voeding

Groenten zoals groene bladgroenten en bieten bevatten nitraat, dat kan in het lichaam worden omgezet in nitrieten en vervolgens in Nitric Oxide. In talrijke studies van bietensap is aangetoond dat het de verhoogde bloeddruk kan helpen verlagen. Dit wordt toegeschreven aan het vermogen van de nitraten om Nitric Oxide te stimuleren. Door rode spinazie in de cardiaware en rocketonic zijn de resultaten van vorming van NO nog tot 10 maal hoger.

Veel plantaardig voedsel, waaronder fruit, chocolade en rode wijn, bieden ook polyfenolen en andere verbindingen die de Nitric Oxide productie in het lichaam via veel verschillende routes kunnen verhogen. Cellen gebruiken L-Arginine, een aminozuur om Nitric Oxide aan te maken. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zoals noten, bonen, zaden, kalkoen, zeevruchten en zuivelproducten leveren L-Arginine. Verhoogde consumptie van L-Arginine is sterk verbonden met hogere bloedwaarden van nitrieten en nitraten, die een maatstaf zijn voor de productie van Nitric Oxide.