Persoonlijk advies door een professional
Gratis verzending vanaf €55
 Gegarandeerde tevredenheid
Eerlijke en hoogwaardige producten
Persoonlijk advies door een professional
Gratis verzending vanaf €55
Gegarandeerde tevredenheid
Eerlijke en hoogwaardige producten

Propolis


1 - 1 van 1 (1 pagina's)

Propolis

Wat is propolis of stopwas?

Naast nectar, honingdauw en stuifmeel verzamelen bijen ook hars van bladknoppen en bloemknoppen. Propolis wordt door de bijen gemaakt door het mengen van boomharsen en was.

De boomharsen die de bijen gebruiken zijn voornamelijk deze van dennen, populieren en kastanjes. Bijen vliegen naar de bomen en gaan het hars ter plaatse mengen met was, pollen en lichaamssappen, zodanig dat het niet al te kleverig meer is en makkelijker te verhandelen is.

Bijen beschermen zich met propolis tegen bacteriën en schimmels. De term 'propolis' is afkomstig van het Griekse ‘voor de stad’. Voor de bijen is propolis een middel om de korf en het volk te beschermen tegen ongewenste indringers. Dit kan doordat ze alle spleten en gaatjes ermee gaan dichtmaken (vandaar de naam stopwas).

Oogsten van propolis door de imker

Propolis wordt gewonnen door de bijen te misleiden. Boven op de bijenkast wordt er een rooster gelegd waarvan de openingen net te klein zijn voor de bij om door te kunnen. De bijen hebben het gevoel dat de kast openstaat en willen dit dichtmaken. Wanneer de rooster volgebouwd is met propolis wordt het uit de kast gehaald en afgeschraapt.

Per seizoen bedraagt de propolis oogst zo'n 50-150 gram.

Samenstelling Propolis
Harsen 53%
Was 27%
Aromatische zuren Cinnaminezuur, caffdinezuur, myristinezuur, sorbinezuur, benzoëzuur en ferulinezuur
Vitaminen B1, B2, B5, B6, C, E
Mineralen Mn, Mo, Ni, Se, Si, Sn, Cr, Co, Cu, Fe, Mg, V, Zn, Ba, Sr, Ti, Al
Andere stoffen Flavonoïden (sterke biologische werking), lipoïden, vanilline
Eigenschappen

Propolis is voor de bijenwerkzaam tegen schimmels en bacteriën, daarom gebruiken ze het om hun bijenkorf te beschermen tegen dreigingen van buitenaf.

Het wordt tevens vaak gebruikt als aanvullend natuurlijk antibacterieel middel in de alternatieve tandheelkunde en alternatieve geneeskunde.

Yosa Propolis wordt in allerlei vormen aangeboden:

• Als voedingssupplement bestaan er kauwstukjes, tinctuur, siroop, keelspray, neusdruppels, honing met propolis en propolisbonbons.

Nuttige links:
“De geneeskracht van propolis” http://www.konvib.be/bijen-info/bijen-info-bijenproducten/bijen-info-bijenproducten-artikels/3043-de-geneeskracht-van-propolis.html